Naar aanleiding van de inspirerende presentaties van Steve Jobs, heb ik besloten een Mac aan te schaffen. Hiervoor leek de Mac Mini me het meest geschikt. Klein, mooi, krachtig en met een bijgeleverde afstandsbediening zou het weleens mijn nieuwe Media Center kunnen worden. Dus ik naar Apple punt nl en bestel. Een paar weken later ben ik dan de trotse bezitter van een prachtige Mac Mini. Aansluiten op monitor en toetsenbord (Apple noemt dit: BYODKM, Bring Your Own Display Keyboard and Mouse) is geen probleem, Mac OS X spettert van het scherm af.

Mac MiniDe problemen beginnen echter als ik de Mac Mini als Media Center wil gebruiken. Mijn LCD Televisie en beamer zijn namelijk aangesloten via een Component ingang. Die heeft de Mac Mini niet. Ook het geluid is een probleem. Een gewone optische kabel werkt niet, hier moet een 3.5″ jack verloopstukje aan te pas komen. Gelukkig verkrijgbaar bij de Handyman om de hoek.

Het Component signaal is een stuk lastiger om te zetten vanaf de DVI aansluiting die de Mac Mini heeft. Na veel speuren en een paar loze kabeltjes gekocht te hebben bestel ik een zogenoemde transcoder van Audio Authority (ik had er ook nog nooit van gehoord) die uit Amerika moet komen en veel te veel geld kost.

Twee middagjes puzzelen met kabels, transcoders, verloopstukjes, pluggen en drivers verder had ik alles dan eindelijk aan de praat. Maar toch ging er nog wat mis. Uiteindelijk kreeg ik wel beeld op mijn TV, maar na het (tevreden) bekijken van een film moest ik nog één keer de kabeltjes verwisselen om het definitief helemaal goed te krijgen. Op dat moment begaf de transcoder het… Gedesillusioneerd en teveel geld armer geef ik mijn ultieme pogingen om de Mac als Media Center te gebruiken dan toch echt op.

Nu draait de Mac Mini overigens fantastisch op een gewoon computerbeeldscherm. Een oude les bij het kopen van apparaten heb ik weer eens in de wind geslagen: probeer niet het apparaat aan jou aan te passen, maar pas je aan aan het apparaat. Wanneer je dat doet, haal je er het meeste uit. Inmiddels ben ik heel enthousiast over het Apple besturingssysteem en de Mac Mini blijft ook nog steeds een geweldig apparaatje. Alleen wel jammer natuurlijk dat het gelikte Apple kastje nu niet in m’n huiskamer kan staan.

Ik ben op dit moment bezig met het installeren van Windows XP naast Mac OS X. Wordt vervolgd…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.