Artificial intelligence (AI) is begonnen aan een opmars. Je hoort er veel over, maar meestal blijft het bij weinig concrete verhalen en wollige buzzwords. Er zijn echter ook al praktische toepassingen, die snel terrein winnen. Er zijn er twee die mij toch wel van mijn stoel geblazen hebben: het creëren van teksten en van grafische afbeeldingen. De vraag is: moeten copywriters en designers zich zorgen maken over hun baan?

AI schrijft teksten

Als schrijver van een boek en een blog weet ik hoeveel werk het kan zijn om teksten te schrijven. Vooral websites zijn altijd op zoek naar content: ze willen graag tekst hebben over bepaalde onderwerpen, zodat ze hun bezoekers informatie kunnen bieden en goed scoren in de zoekmachines. Deze teksten worden normaal gesproken geschreven door mensen, wat het een langzaam en duur proces maakt.

Dat is niet meer nodig. AI kan het ook. Ik heb het getest met de tool suus.ai. Je kunt een willekeurig onderwerp aangeven met een titel, en de AI gaat voor je aan de slag. Om het te testen vroeg ik de AI om een stukje over OSM te schrijven, hoe je het spel moet spelen en kunt winnen. Het onderstaande kwam eruit. Heel verbazend vind ik!

Online Soccer Manager, of OSM, is een online voetbalmanager spel. In dit spel ben je de manager van een voetbalclub en moet je ervoor zorgen dat je team zo succesvol mogelijk is. Dit doe je door goede tactieken toe te passen en je spelers slim in te zetten. In dit artikel laten we je zien welke tactieken er zijn en hoe je ze toe kunt passen.

1. Zorg ervoor dat je spelers fit zijn
Fitness is heel belangrijk in OSM. Als je spelers niet fit zijn, presteren ze slechter en kunnen ze geblesseerd raken. Zorg er dus voor dat je spelers voldoende rust krijgen en ze regelmatig trainen. Op deze manier blijven ze fit en kunnen ze optimaal presteren.

2. Kies de juiste opstelling
De opstelling die je kiest, bepaalt hoe je team speelt. Je wilt natuurlijk een opstelling kiezen die bij je spelers past en die sterk is. Er zijn verschillende soorten opstellingen, dus experimenteer met verschillende combinaties tot je de juiste hebt gevonden.

3. Gebruik de juiste tactiek
De tactiek die je kiest, bepaalt hoe je team aanvallend of verdedigend speelt. Je kunt verschillende tactieken kiezen, afhankelijk van hoe je wilt spelen. Probeer verschillende tactieken uit tot je de juiste tactiek hebt gevonden.

4. Zet je spelers slim in
Je kunt je spelers op verschillende posities inzetten. Zorg ervoor dat je de spelers inzet op de posities waar ze het beste presteren. Op deze manier maak je het maximale uit je spelers en zorg je ervoor dat je team zo sterk mogelijk is.

5. Train je spelers goed
Als je spelers beter willen worden, moet je ze trainen. Je kunt ze trainen door ze te laten spelen in oefenmatches en door ze specifieke trainingsoefeningen te laten doen. Op deze manier verbeteren je spelers en wordt je team steeds sterker.

Aan de bovenstaande tekst kun je nauwelijks zien dat er geen mens aan het schrijven te pas is gekomen. Wat je wel ziet is dat het vrij algemeen blijft. Niemand zal beter OSM gaan spelen door dit te lezen. Ik kan me voorstellen dat het internet vol komt te staan met dit soort teksten, die er vooral op gericht zijn de illusie te wekken dat er veel informatie te vinden is, maar dat er in werkelijkheid een AI gebruikt is om woorden te genereren.

Het lijkt mij ook een fantastisch tooltje voor studenten die pagina’s aan hun scriptie willen toevoegen zonder plagiaat te plegen.

Foto’s en afbeeldingen

Maar niet alleen teksten schud een AI moeiteloos uit zijn mouw. Ook worden robots steeds creatiever. Je kunt gewoon in woorden aangeven wat je wilt hebben en dan krijg je daar afbeeldingen van. Ik heb met Dall-E een aantal dingen geprobeerd. Hieronder het resultaat.

online soccer manager osm
Wat ik bijzonder vind aan deze platen, is dat ik bijna geen context heb gegeven. Dall-E weet dat het om een game gaat, die je op telefoons en tablets speelt. Hoewel Dall-E niet letterlijk OSM platen gebruikt, kun je wel zien dat de AI weet waar het over moet gaan.

epic empty big soccer stadium raining with manager in the center looking away
Ik heb geprobeerd of Dall-E een cover voor mijn boek kan genereren. Het leek mij mooi om een manager te hebben die in de regen in het stadion staat. Dall-E kan hier goed mee uit de voeten, zoals je aan de onderstaande afbeeldingen kunt zien. Toch vind ik het net niet goed genoeg. Het mist wat detail hier en daar. Het stadion ziet er meer uit als een ruimteschip, dan een echt voetbalstadion.

De tests die ik heb gedaan bewijzen dat AI heel ver is met het creëren van content, zowel grafisch als tekstueel. Het lijkt misschien niet zo nuttig, maar als je een website hebt en je hebt veel relevante tekst en grafische afbeeldingen nodig, dan kan een AI uitkomst bieden.

Moeten copywriters en grafisch vormgevers zich zorgen maken?

Om die vraag te beantwoorden: ik denk het niet. Waar ik namelijk enthousiast over ben, zijn de mogelijkheden om bijvoorbeeld snel art variaties, reclame en prototypes te maken. Tekstschrijvers en grafisch designers kunnen een AI inzetten om een basis neer te zetten, waarop zij de essentiële details gaan invullen. Ze hoeven zich alleen nog maar te focussen op het toevoegen van waarde, niet op het creëren van bulk content.

Het risico is wel dat het internet overspoeld wordt met content die heel relevant lijkt maar waar niemand echt iets mee opschiet. Je kunt hele boekwerken genereren, compleet met illustraties, gebaseerd op enkele termen. Het kan een nieuw soort spam veroorzaken waar we allemaal niet op zitten te wachten.

En mocht je het je afvragen: de hoofdplaat van dit artikel is eveneens gegenereerd door AI, met de termen “Dall-E”. Blijkbaar is deze afbeelding hoe de AI zichzelf ziet. Een geel mannetje met een lepel in zijn hand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.