Het Canadese Hudson’s Bay zal komende week de eerste winkels openen in Nederland. Dit bedrijf neemt de winkels van het failliete V&D over en wordt met open armen ontvangen. Maar waar je niemand over hoort, is het duistere verleden van dit bedrijf, dat eigen legers bezat en duizenden indianen over de kling joeg.

We zijn in Nederland niet meer zo trots op de V.O.C. en wijzen maar al te graag naar de misdaden die deze organisatie heeft gepleegd: slavenhandel, het uitbuiten van de bevolking en smerige oorlogsvoering. Dat is makkelijk, omdat de V.O.C. al sinds 1800 niet meer bestaat. Maar stel dat er nu een bedrijf naar Nederland komt een vergelijkbaar verleden heeft van geweld, onderdrukking en uitbuiting. Staan we dan te juichen? Het lijkt er wel op. Want Hudson’s Bay is zo’n bedrijf.

Opgericht in 1670 te Londen, is de Hudson’s Bay Company (HBC) één van de oudste bedrijven ter wereld. Eeuwenlang beheerste het de pelshandel rondom te gelijknamige baai. Hier werd gehandeld met de indianen. Maar van eerlijke handel was natuurlijk geen sprake.

De serie Frontier, die op Netflix te zien is, geeft een ontluisterend beeld hiervan. Hele dorpen werden afgeslacht als de leiding van Hudson’s Bay daar de winst mee kon opdrijven. Diegenen die zich verzetten werden vreselijke gemarteld. Voor wie iets meer wil weten over de historie van Hudson’s Bay is de serie van Netflix een aanrader.

Natuurlijk zijn al die misstanden lang geleden gepleegd. Het bedrijf is inmiddels Canadees geworden, en houdt zich met hele andere dingen bezig dan pelshandel. Er zijn meer bedrijven die ‘fout’ zijn geweest en die nu een prima imago hebben. Denk aan een aantal Duitse.

Toch vind ik het vreemd dat er nergens aandacht is voor het feit dat één van de, naar hedendaagse maatstaven, grootste criminele organisaties aller tijden, met veel fanfare winkels komt openen in Nederland. Nota bene op de plekken waar ons eigen Nederlandse traditiebedrijf V&D ten onder is gegaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.