Er is een garage in het stadshart van Zoetermeer, waar medewerkers van kantoren hun auto’s parkeren, gebroederlijk naast het winkelend publiek. De beheerder van de garage wil alle auto’s van het kantoorpersoneel echter een verdieping lager hebben, wat de regel is. Maar dat mag niet teveel geld kosten. Zijn oplossing? Een Grote Placebo Paal.

Kantoorpersoneel is gewoonlijk volgzaam, maar lui. De regel om hun auto’s op de benedenverdieping te zetten, heeft dan ook weinig effect. Iedereen blijft het dichtst bij de deur parkeren. Af en toe komt de boodschap dat dit toch echt niet de bedoeling is, maar deze is aan dovemansoren gericht.

Totdat er plotseling een magisch kastje is gemonteerd op een paal bij het inrijden van de verdieping.

Het kastje zou detecteren dat je er langs bent gereden, als je je garagesleutel erlangs haalt. Om deze claim kracht bij te zetten, zit er een klein lampje onder de fictieve scanner, dat op gezette tijden rood knippert. Er zit zelfs een kabelgootje boven, om duidelijk te maken dat het signaal echt wel wordt opgevangen.

Het kantoor is in rep en roer. Zou het kastje echt zijn? Er wordt hardop aan getwijfeld. Goedopgeleide professionals doorzien opzichtig bedrog als dit al snel. Sleutels worden braaf langs de paal gehaald, maar al snel vergeet iemand dit te doen, zonder consequenties. Het lampje knippert dat het een lieve lust is, maar geeft geen feedback op het scannen van de sleutel.

De Grote Placebo Paal blijkt duidelijk nep.

bron: drugsdb

Maar niemand durft het in eerste instantie aan om de Paal structureel te negeren. Met als gevolg dat de auto’s netjes geparkeerd worden waar de beheerder ze wil hebben.

Om definitief te bewijzen dat het een Placebo Paal betreft, heb ik de proef op de som genomen en heb regelmatig de paal genegeerd. Het resultaat is te zien op de foto. Ik kon een vak uitkiezen op een lege garageverdieping. Dit heb ik meer dan een jaar volgehouden, maar niemand heeft zich bij me aangesloten.

Het effect van de Placebo Paal is sterker gebleken dan welke afspraak dan ook. Ben benieuwd welke psychologische verklaring hierachter zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.