Met Gamebasics zijn we een voetbalminded bedrijf en wat is er dan een mooier personeelsuitje dan het bezoek aan een topclub in een Europese hoofdstad? Vorig jaar genoten we al van Arsenal in het gloednieuwe Emirates stadion. Dit jaar deden we Madrid aan en zagen we de Galácticos in actie.

Real Madrid is de grootste club ter wereld. De club heeft de meeste prijzen gewonnen en betaalde onlangs nog, zonder blikken of blozen, 94 miljoen euro voor slechts één speler: Cristiano Ronaldo. Het team heeft dit jaar met Kaka, Xabi Alonso, Benzema, Raul, Sergio Ramos en Casillas bijna louter super-vedetten op het veld staan. Onze reis bestond uit een bezoek aan de wedstrijd Real Madrid – Malaga en drie dagen in de stad Madrid.

 

Santiago Bernabéu
Zaterdag koud uit het vliegtuig bezochten we als eerste het stadion Santiago Bernabéu, waardoor we meteen in de juiste stemming kwamen. De metro zette ons op loopafstand af bij dit indrukwekkende stadion, gelegen in het hart van Madrid. Het hotel waar we verbleven bevond zich bovendien op een steenworp afstand. We deden de stadion tour, die ons langs alle gewonnen bekers van Real Madrid bracht en we konden alvast de grootsheid van dit 80.354 zitplaatsen tellende stadion ervaren.

’s Avonds begaven we ons naar het karakteristieke centrum, waar we ontdekten dat er genoeg te beleven is in deze bruisende wereldstad. Vanaf het centrale plein Puerta del Sol liepen we de binnenstad in. De route was me al beetje bekend door mijn eerdere bezoek in Madrid.

Tot in de kleine uurtjes lieten we ons het Madrileense bier goed smaken. Madrid bleek ook een zeer internationale stad, we kwamen mensen uit alle windstreken tegen. Een dronken Engelsman en fan van Liverpool leerde ons nog een supporterslied over Carragher, dat hij ongevraagd uit volle borst zong.

De oude binnenstad, Plaza Mayor
Het was laat geworden en dat had zijn tol geëist, maar uiteraard waren we vastbesloten de stad ten volle te beleven. Daarom vertrokken we zondagochtend naar het oude centrum, voor een wandeling langs toeristische trekpleisters als de Plaza Mayor, de Almudena Kathedraal en het Koninklijk Paleis.

Het aangename weer voor dit jaargetijde liet het zelfs toe om even lekker in het zonnetje te zitten op een terrasje.

De lunch gebruikten we in een echt Spaans tapas restaurant. De mosselen, stukken inktvis en uiringen vielen niet bij iedereen even goed in de smaak, maar het was leuk kennis te maken met deze onmiskenbaar authentiek Spaanse delicatessen.

 

De wedstrijd
Om 21:00 uur zou de aftrap van onze wedstrijd zijn, dus we zorgden dat we op tijd bij het stadion waren. Ruim een uur van tevoren was het om het stadion al een drukte van van belang. Er waren rondom het stadion diverse kraampjes met fanartikelen opgetrokken en we zagen ook de spelersbus onder politie escorte nog voorbijrijden.

 

We hadden ideale plaatsen, vlakbij het veld aan de lange zijde. Het stadion stroomde langzaam vol en uiteindelijk waren er bij de aftrap ruim 60.000 stoeltjes bezet. Voordat de wedstrijd begon werd er eerst nog een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Je kon een speld horen vallen: het was muisstil.

In het duel eiste Cristiano Ronaldo een hoofdrol voor zich op. De duurste speler ter wereld scoorde twee fraaie goals, maar werd halverwege de tweede helft met een rode kaart van het veld gestuurd omdat hij Patrick Mtiliga van Malaga een elleboogstoot uitdeelde. Hij maakte een knap stukje theater, vol ongeloof stortte hij ter aarde, de handen ten hemel geheven. De reactie van het publiek was overweldigend, het fluitconcert was zo luid dat mijn oren ervan piepten.

Het vak met de harde kern supporters, de Ultra Sur, liet de hele wedstrijd van zich horen, met onafgebroken gezang. De teksten lieten weinig aan de verbeelding over. Zo leerden we dat er in Barcelona veel stront te vinden is en dat het stadion Vicente Calderón van aartsrivaal en stadgenoot Atletico Madrid met name bevolkt wordt door homo’s.

 

Afscheid Ruud van Nistelrooy
Voorafgaand aan de wedstrijd werd even kort afscheid genomen van Ruud van Nistelrooy, die drie jaar bij Madrid had gespeeld en in die periode vele doelpunten voor de Koninklijke had gescoord. Dit vlugge afscheid vonden de Ultra Sur niet voldoende en zij zetten tien minuten voor het einde van de wedstrijd een lied in voor hun held. Dit lied bleven ze onafgebroken zingen, zelfs terwijl de rest van de tribunes al zo goed als leeg waren. Af en toe leek het even of ze het op zouden geven maar met hernieuwde kracht klonk het “Van Nistelrooy, lalalalalalala”, begeleid door trommels, dan toch weer van de tribunes.

Het werd duidelijk dat ze niet zouden vertrekken zonder dat Van The Man zich nog één keer persoonlijk zou melden op het veld. Dit gebeurde na ruim een half uur. Een kippenvel moment! Van Nistelrooy liet zich toezingen door de supporters en nam in stijl afscheid, waarna ook de Ultra Sur tevreden huiswaarts keerde.

 

Het Palacio Royal
De laatste dag in Madrid keerden we terug naar het Koninklijk Paleis om dit enorme gebouw van binnen te bekijken. Het paleis is het grootste in Europa met 135000 m2 oppervlak en 3418 kamers. Elke kamer is overweldigend rijk gedecoreerd met beelden, goud, zilverwerk, vazen en schilderijen. De rijkdom van het Spaanse wereldrijk onder een koning als Philips V (1683-1746) is in exponent terug te vinden in dit grotesk opgezette paleis. Een absolute aanrader voor elk bezoek aan Madrid.

In een souvenirwinkel hadden we een klein voetballetje gekocht en de pleinen voor het Palacio Royal leenden zich uitstekend voor een potje straatvoetbal.

 

Na alle indrukken die we opgedaan hadden in het paleis testten we nog even of de Burger King ook in Spanje goede Whoppers produceert. Dit bleek het geval te zijn. Met deze geruststellende gedachte in het achterhoofd begaven we ons terug naar het vliegveld voor de vlucht naar huis.

De wereldstad Madrid, het indrukwekkende stadion, de grootheid van de club Real Madrid en het emotionele afscheid van Ruud van Nistelrooy droegen allen bij aan een unieke ervaring die we waarschijnlijk niet snel zullen vergeten.

 

Feiten
Plaats: Madrid
Wedstrijd: Real Madrid – Malaga
Uitslag: 2 – 0
Deelnemers: Eric, Frank, Vincent, Youri, Bowie, Gijs, Evert, Matthijs en Jeroen
Periode: zaterdag 23 januari t/m maandag 25 januari 2010

5 REACTIES

Comments are closed.