De grootste club van Duitsland is Bayern München, der Recordmeister. Met Gamebasics was ik hier op bezoek tijdens het traditionele voetbaluitje. We kregen een dijk van een wedstrijd te zien: tegen middenmoter Borussia Mönchengladbach werd het 5-1.

In een reeks voetbalreizen die o.a. al voerde naar Londen (2009), Madrid (2010), Glasgow (2011), Milaan (2012), Istanboel (2013), Parijs (2014), Lissabon (2015) en Rome (2016), mag München natuurlijk niet ontbreken. Na mijn afscheid werd in 2017 een jaartje overgeslagen om even op adem te komen, maar in 2018 was het dan weer zover. Natuurlijk wil ik deze prachtige traditie blijven meemaken, dus ik sloot me zaterdag aan bij het team op Schiphol om mee naar de hoofdstad van Zuid-Duitsland te vliegen.

We konden gelijk aan de bak, want na de vlucht vroeg in de ochtend stond er een stadswandeling op het programma. Met hulp van een gids zagen we de bekendste plaatsen in München en kregen we er tekst en uitleg bij.

Ik leerde dat het meeste in de stad draait om bier. We hadden het getroffen met het weer. De terrasjes zaten vol en het duurde niet lang of wij zaten ook aan onze eerste pul bier met braadworsten.

De Wedstrijd

Met de metro begaven we ons naar de Allianz Arena. Het markante bouwwerk is al van verre te zien. We lieten ons door de meute meevoeren het zwembandstadion in. Het was een uitverkocht huis, met 75.000 toeschouwers. Dat is opmerkelijk omdat Bayern de wedstrijd ervoor kampioen was geworden en er dus niets meer op het spel stond.

Daar bleek in de westrijd niets van. Het eerste half uur voerde Borossia Möngengladbach de boventoon en kwam zelfs met 1-0 voor via Josip Drmic. Niemand maakte zich druk op het veld of daarbuiten. Alsof er een knop werd omgezet, begon de Bayern München machine te lopen. Met het grootste gemak werd de achterstand goedgemaakt en zelfs omgezet in een ruime zege. Via goals van achtereenvolgens Sandro Wagner (2x), Thiago Alcantara, David Alaba en Robert Lewandowski werd het uiteindelijk 5-1. Het feest was compleet.

Tijdens de wedstrijd werd er door het vak met de harde kern voortdurend gezongen. Ook de uitsupporters waren massaal opgekomen. In ons vak zaten veel Gladbach-supporters, merkten wij uit de reacties toen ze 1-0 voorkwamen. Dit was echter geen enkel probleem. De supporters van beide kanten gaan zeer vriendschappelijk met elkaar om. Daar kunnen ze in Nederland een voorbeeld aan nemen.

Dachau

Op zondag was er voor geïnteresseerden een tour naar concentratiekamp Dachau. Dit kamp ligt 3 kilometer van München en is één van de oudste Nazi kampen. De verhalen en foto’s laten een rilling door je lijf gaan als je op de plekken loopt waar mensen gemarteld zijn en vermoord onder de vreselijkste omstandigheden.

Het is beklemmend om een gaskamer in te lopen waarvan je weet dat die gebouwd is om mensen in om te brengen. De pal ernaast gelegen crematoria bewijzen hoe systematisch de vernietiging van menselijk leven werd aangepakt in Nazi-Duitsland.

Bier en de Biergartens

Het was even schakelen, want terug in München in een Australische pub zagen we PSV kampioen worden. Er werd met een mooie 3-0 van rivaal Ajax gewonnen. Daarna aten we een stuk vlees bij het Hofbräuhaus München, één van de grootste ‘Biergartens’ van Duitsland. Drie verdiepingen met feestende, bierdrinkende mensen, op de klanken van een onvervalste plaatselijke Duitse folkloreband.

Omdat de zondagsrust in het conservatieve Beieren nog heilig is, werd het lastig om de bierdorst te blijven stillen. Maar door listig steeds van kroeg te wisselen, soms met spontane hulp van Duitse voorbijgangers, hebben we er toch nog een gezellige, late avond van kunnen maken.

De feiten

Het was de 9e editie van de Gamebasics voetbalreis, met 41 deelnemers iets minder druk bezocht dan de vorige editie.

Wedstrijd: FC Bayern München – FC Borussia Mönchengladbach (Bundesliga)
Uitslag: 5 – 1
Stad: München, Duitsland
Datum: van zaterdag 14 tot maandag 16 april 2018
Deelnemers: Bowie, Vincent, Fabian, Sebastiaan, Jordy S., Marco, Laurens (Henk), Jurgen, Nick, Luuk, Marja, Lineke, Albino, Jasper, Sjoerd, Roel, Youri, Galip, Sander, Radjino, Sam, Rick van der V., Guido, Tim, Peter, Roy, Mark, Jordy O, Rick B., Ashwin, Wietske, Macy, William, Jeroen K., Lodewijk, Jelle, Michaëla, Jeroen D., Roberto, Michiel, Zhibin.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.