De wereld is nog maar nauwelijks bijgekomen van zijn plannen om Mars te koloniseren en de zelfrijdende elektrische auto voor de massa. Toch vond Elon Musk het tijd voor een nieuwe aankondiging. De Solar Roof integreert zonnepanelen en dakpannen en gaat zo de wereld een stap verder brengen in de transitie naar zonne-energie.

De aankondiging werd gedaan namens Solar City, het bedrijf dat Tesla gaat overnemen, en vond plaats in een woonwijk. Hier zijn een aantal huizen voorzien van de revolutionaire daken. De bedoeling is dat ze mooier, duurzamer en goedkoper zijn dan een conventioneel dak.

Over smaak valt niet te twisten, maar de Solar Roofs zoals ze gepresenteerd werden, zijn prachtig. Er zijn verschillende typen daken in het aanbod, zodat bijna elk huis een zonnedak kan krijgen zonder dat het de uitstraling vermindert. De uitvoering ziet er zo simpel en elegant uit dat je je afvraagt waarom dit niet eerder op de markt is gekomen.

Met de duurzaamheid zit het ook wel goed. De daken zijn van ijzersterk glas en er wordt minimaal dezelfde levensduur beloofd als voor een conventioneel pannendak.

Over de prijs hebben we helaas nog niets gehoord. Het uitgangspunt zou zijn dat de zonnedaken goedkoper worden dan alternatieve daken zonder panelen, wanneer de hele levensduur in ogenschouw wordt genomen. Er zou geen reden moeten zijn om zonnedaken te negeren.

Het dak zou idealiter gecombineerd moeten worden met de accu van Tesla, de Powerwall, waar Musk bijna achteloos een versie 2 van aangekondigde met dubbele capaciteit. Daarnaast zijn Tesla auto’s natuurlijk het meest geschikt om in de garage te zetten. Het geheel levert een schitterend, futuristisch plaatje op.

Ik heb een aantal jaren geleden een nieuwbouwhuis gekocht en er liggen zonnepanelen op mijn dak, dus voor mij zal het nog wel even duren voordat ik het zonnedak kan gaan proberen. Dit zal voor veel huizen gelden. Maar elk jaar is er nieuwbouw en worden er daken vervangen. En waarom dan niet meteen het beste, mooiste én goedkoopste dak kiezen?

De zonne-energie revolutie gaat nu echt beginnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.