Elon’s RoboTaxi’s komen eraan

0
65

Tesla heeft onlangs in een “Automotive Event” het masterplan onderdeel onthuld voor RoboTaxi’s, oftewel zelfrijdende auto’s. In een video van bijna 4 uur(!) komen de ontwikkelaars van de hardware, software en artificial intelligence aan het woord, samen met hun voorman Elon Musk. Hoewel het een lange zit is, is het genieten van de eerste tot de laatste minuut. De boodschap: wie een andere auto dan een Tesla koopt, koopt een paard.

We leren dat Tesla in slechts drie jaar tijd erin is geslaagd om een eigen FSD (Full Self Driving) chip te maken, die 21 keer zo sterk is als wat er tot nu toe beschikbaar was. De chip is in staat 2300 frames per seconde te scannen. Belangrijk om alle data van de camera’s en sensors te verwerken. Elon noemt het met zijn kenmerkende bescheidenheid “The best chip in the world, by a huge margin”.

Alle auto’s die Tesla produceert zijn in staat volledig autonoom de weg op te gaan, via een software update die in de toekomst beschikbaar komt. Ondertussen verzamelen ze data, die wordt gevoerd in het Machine Learning model. Tesla is de enige fabrikant die dit op grote schaal doet, wat ze een enorme voorsprong op de concurrentie geeft.

De mannen die aan het woord komen zijn de besten in hun gebied ter wereld. Pete Bannon is overgekomen van Apple en heeft de chip ontworpen. Andrej Karpathy is de grootste autoriteit op AI gebied van de Stanford universiteit. Hij traint de Tesla AI. Stuart Bowers is een goeroe die bij Facebook en Snapchat de AI geoptimaliseerd heeft, en doet dit nu bij Tesla. Je kunt zien dat Musk deze mensen waardeert en respecteert.

Zelfrijdende auto’s

Het beeld dat door Tesla wordt geschetst is dat autopilot binnen een aantal jaren al zo ver ontwikkeld zal zijn, dat het stuur uit de auto kan worden verwijderd. Ze gaan een taxidienst beginnen waarmee elke Tesla verandert in een RoboTaxi. Wie dat wil, kan geld bijverdienen met zijn auto als hij hem niet gebruikt. De app om dat te doen, is al in ontwikkeling.

“Wie een Tesla koopt, heeft een bezit dat meer waard wordt in plaats van minder”, aldus Musk. “De markt voor RoboTaxi’s zal enorm zijn”, voorspelt hij. “En Tesla is de enige die ze maakt. De concurrentie loopt minimaal 7 jaar achter.” Gewone auto’s zullen net zo ongewoon worden als een paard nu. Leuk voor liefhebbers, maar hoogst ongebruikelijk als middel om je van A naar B te verplaatsen.

Veel kritiek

De uitleg die wordt gegeven is behoorlijk diepgaand. Alsof Musk denkt dat daarmee de critici overtuigd kunnen worden. Het nieuws en de aandelenkoers laten zien dat dit niet bepaald gelukt is. Voor tech-liefhebbers zoals ik is het echter wel smullen, zo’n monstersessie vol met details.

Musk doet stevige uitspraken, maar het verleden heeft bewezen dat hij er niet vaak naast zit. Ik vind het vreemd dat er zo sceptisch op wordt gereageerd. Wat me verder verbaast is dat de media er weinig aandacht aan besteedt. Er wordt een toekomst geschetst die behoorlijk ingrijpend is. Ruim een miljoen zelfrijdende auto’s, robotaxi’s, op de weg binnen een jaar of drie. Dat gaat de wereld veranderen. Als dit geen nieuws is, wat dan wel?

Zoals hij zelf inmiddels toegeeft, duurt het meestal wat langer dan gehoopt. Maar zijn trackrecord, gecombineerd met alle gedetailleerde uitleg die wordt gegeven, heeft mij ervan overtuigd dat het gaat gebeuren.

Ik wacht op de mooie dag dat ik de software update krijg en vervolgens een dutje kan doen in de auto, terwijl die me volautomatisch naar mijn bestemming rijdt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.