Een vliegende onbemande quadcopter, ook wel een “Drone” genoemd, is de ultieme gadget. Maar het is niet alleen leuk speelgoed. De DJI Phantom Vision 2 Plus beschikt over een camera en kan dus op hoogte foto’s maken en filmen. Sinds kort beschik ik over zo’n Phantom, en heb ik mijn eerste vlieguren erop zitten.

Drones zijn nu nog een relatief onbekend fenomeen. Maar dat is snel aan het veranderen. De DJI Phantom Vision 2 Plus is relatief betaalbaar en de mogelijkheid om HD foto’s en films te maken vanuit de lucht, maakt het zonder twijfel één van de coolste gadgets van dit moment.

Het vliegen van de quadcopter is eenvoudig, maar vereist wel wat oefening. Er wordt een afstandsbediening meegeleverd waar een iPhone op geklikt kan worden. Via de app van DJI kun je live meekijken met wat de drone in de lucht ziet. Dit werkt via een WiFi verbinding. Het bereik van de Phantom is officieel 500 meter, wat een behoorlijke afstand is.

dji-phantom-vision-plus

De stabilisatie van de camera van de Phantom is fantastisch. Het is een soort GoPro die eronder is gehangen. Het beeld blijft vloeiend en scherp, zelfs tijdens het opstijgen en landen.

Eerste vluchten met de Phantom Vision 2 Plus

Ik heb er voor mijn eerste vluchten op gelet dat er voldoende ruimte was om op te stijgen en te landen. Dat was een goede keuze, want hoewel de Phantom goed stationair kan vliegen, kan een windvlaag ervoor zorgen dat de drone onverwachte een stuk uitwijkt. Dit kan natuurlijk bijgestuurd worden maar hiervoor is enige ervaring vereist.

Een mooie feature van de DJI Phantom is dat hij gebruik maakt van GPS. Als hij buiten bereik van de bestuurder komt, zal hij automatisch terugvliegen naar het beginpunt. Dit is me regelmatig overkomen, dus het is geen overbodige luxe! Ik heb inmiddels een tweede batterij tot mijn beschikking om de vliegduur te verlengen. Per accu kan de Vision 2 Plus ongeveer 20 minuten in de lucht blijven. Ruim voordat de batterij leeg is, geeft de app het aan. Dus er is geen risico dat de drone spontaan uit de lucht valt.

DCIM100MEDIA

DCIM100MEDIA

DCIM100MEDIA

Wetgeving

Natuurlijk zal niet iedereen er blij mee zijn. De meeste mensen weten wel wat een drone is, maar niet dat er een camera onder hangt. Vooralsnog is de wetgeving in Nederland echter vrij liberaal als het om UAV’s (Unmanned Aerial Vehicles) gaat. Wanneer je uit de buurt van infrastructuur blijft en niet de buren de stuipen op het lijf jaagt, is er niet zoveel aan de hand.

Op de eerste vluchten die ik met de drone heb gemaakt, heb ik al veel mooie beelden geschoten in Zoetermeer en omgeving. Dit smaakt naar meer. Er is zoveel te zien vanuit de lucht! Het geeft een heel nieuw perspectief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.