Vanaf de geboorte van mijn zoontje Sam ben ik actiever bezig gegaan met fotografie. Ik wilde zijn eerste levensjaren goed vastleggen, omdat ik wist dat ik daar maar één keer de kans voor zou krijgen. Daarom investeerde ik tijd in het leren van de basisbeginselen en schafte ik camera’s en lenzen aan. Die aanleiding vormde de aanzet tot een nieuwe hobby, die de potentie heeft om uit de hand te gaan lopen.

Tijdens mijn vakantie op IJsland begon het pas echt serieuze vormen aan te nemen. Niet alleen de spiegelreflex, maar ook een statief en een palet aan lezen zeulde ik in mijn koffer mee.

De spiegelreflexcamera die ik gebruik is de Sony A77 met Sigma lenzen variërend van groothoek- tot telelens. Hoewel ik daar heel wat kanten mee op kan, blijft er altijd iets te wensen over. Waarschijnlijk zal elke fotograaf dit herkennen. Nadat de foto’s geschoten zijn, is nabewerking essentieel. Met Adobe Lightroom ging er een wereld voor me open.

Om inspiratie op te doen ben ik actief geworden op de fotosite 500px. Je vind er het werk van vele professionele fotografen. Het is lastig om iets toe te voegen dat opvalt. Als beginner heb ik nog genoeg voortgang te boeken. Vandaar dat het een kick geeft als één van mijn plaatjes hier nu al waardering weet te oogsten. Met de onderstaande foto’s wist ik op de site tot nog toe de hoogste ogen te gooien.

Nederland

Hoewel een land als IJsland een natte droom is voor de landschapsfotograaf, zijn er ook in Nederland genoeg plekjes te vinden die de moeite van het fotograferen waard zijn. Zelfs in de omgeving van Zoetermeer, mijn woonplaats. Ik trek er nu soms op uit om locaties te ontdekken, zoals bijvoorbeeld de oude watertoren.

Watertoren Zoetermeer

Eén van de mooiste dingen van het fotograferen vind ik, dat ik anders naar de wereld om me heen ben gaan kijken. Ik toets voortdurend wat ik zie aan de vraag of ik er een mooie foto van zou kunnen maken. Daardoor valt het me nu bijvoorbeeld vaak op hoe prachtig de lucht is in Nederland. Met imposante wolkenpartijen en kleurrijke zonsondergangen. Langs de weg zie ik fraaie vergezichten: polders, kerken, bossen en gebouwen, die ik vroeger niet eens opmerkte.

Sam

Sam’s kinderjaren vastleggen, waar het me allemaal om te doen was, blijft een dankbaar doel. Hij is fotogeniek genoeg! Als ik zie hoe snel hij opgroeit, ben ik blij dat ik de tijd gemaakt heb om wat bijzondere momenten met hem vast te leggen. En ik ga mijn best doen om daar nog een heleboel foto’s aan toe te voegen in de toekomst.

2 REACTIES

En wat vind jij hiervan? Laat hier je reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.