Het blad Brookz, een magazine voor professionele ondernemers, publiceerde een uitgebreid interview met Frank en mij in het nummer maart/april 2014.

‘We gaan voor de eerste plaats’

Wat in 2001 op een zolderkamer als hobby begon, is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal gamebedrijf met 25 medewerkers. Frank Tijhuis (46) en Jeroen Derwort (34) bereiken met Online Soccer Manager miljoenen voetballiefhebbers over de hele wereld. ‘We zitten nog lang niet aan ons plafond.’

Het verhaal van Gamebasics is het klassieke verhaal van bijna alle succesvolle internet- en gamebedrijven. In 2001 bedenkt de dan 21-jarige informatica-student Jeroen Derwort een eenvoudig online voetbalspel dat hij met zijn vrienden kan spelen. Het spel wordt enthousiast ontvangen en al snel een hit onder honderden lokale voetballiefhebbers. Binnen een paar maanden zijn er zoveel spelers dat de server op de Zoetermeerse zolderkamer van Derwort eruit knalt en hij er noodgedwongen mee moet ophouden. Maar Derwort beseft dat hij iets moois in handen heeft. Hij vraagt zijn buurman Frank Tijhuis om hem te helpen er een business van te maken.

Samen gaan ze – naast hun studie en baan – in de avonduren en weekenden verder met wat inmiddels Online Soccer Manager (OSM) is gaan heten. Met OSM kruipen spelers in de rol van voetbalmanager. Ze doen transfers, bepalen de tactiek en opstelling, organiseren trainingen en passen het stadion aan. Iedere nacht berekent een realistische simulator de nieuwe posities en kunnen er weer nieuwe acties worden ondernomen. Als Derwort en Tijhuis in 2004 ruim honderdduizend spelers hebben binnengehaald besluiten ze er fulltime voor te gaan. Het is het begin van wat tien jaar later zal zijn uitgegroeid tot een internationaal gamebedrijf met meer dan 4,5 miljoen actieve deelnemers, verspreid over ruim honderd verschillende landen. Een ondernemingsverhaal in vijf bedrijven.

Lees het volledige artikel in PDF.

NoP_PDF_downlaod

6 REACTIES

  1. Al die artikelen beginnen met die zolderkamer. Is die zolderkamer waar het ooit begon ook te bezichtigen?

    Net als het Anne Frank huis zegmaar?

    vr grt

  2. FIX DE SITE, GVD!!!!

  3. @Passionforpink: Vandaag zijn er enkele updates doorgevoerd, ook aan de engine. Overigens bestrijd ik dat 4-2-3-1 SVA weer oppermachtig is. Er zijn nu vele tactieken die bruikbaar zijn. Het hangt meer van je spelersmateriaal en tegenstander af.

  4. “Je Kan Dit Tijdschrift Maar Beter Lezen, Anders Bijt Hij Je Kop Eraf”

  5. U zou beter eens iets doen aan die trage servers en het feit dat 4-2-3-1 SVA niet verzwakt is na het invoeren van de nieuwe server, (terwijl het dat wel had moeten zijn…) i.p.v. te lopen showen in tijdschriften, kranten en op de radio. Maja, naar de managers luisteren en de huidige fouten in het spel verbeteren gaat GB geen winst opbrengen, dus. Net als al die downgrades en nutteloze updates…

En wat vind jij hiervan? Laat hier je reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.