Sinds een paar jaar werk ik samen met teams in India bij RB Group, maar ik was er zelf nog nooit geweest. Tot afgelopen week, toen ik het kantoor in Poona, India voor een ruime week bezocht. Om met het team samen te werken en te ontspannen.

Mumbai

Om in Poona te komen, moest ik naar Mumbai vliegen. Dat betekent ongeveer vier uur rijden. En daar kwam bij dat Jet Airways, de enige vliegmaatschappij die rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Mumbai uitvoerde, eerder deze maand failliet is gegaan. Wat mij restte is een tussenstop via Abu Dhabi met Etihad. Alles bij elkaar een aardige trip.

Als ik in Mumbai aankom heb ik nog een middag te besteden, dus ik besluit enkele hoogtepunten te bezoeken: de kust, de Gate of India en het Taj Mahal Palace. Daarna rij ik door naar mijn hotel in Poona.

Poona

Het kantoor is gevestigd in een voormalig winkelcentrum en ligt in het drukke centrum van de stad. Vanuit mijn hotel is het een kwartiertje lopen. Dat kwartier is ongezond én vermakelijk, want het verkeer in Poona is een gekkenhuis. Auto’s, brommers en voetgangers vechten voortdurend om elke centimeter wegdek.

Het meeste effectieve vervoermiddel voor de medewerkers om naar kantoor te komen is de scooter. Ik heb heel wat ritjes achterop deze tweewielers gemaakt, slalommend door het knotsgekke verkeer. Ik heb er maar niet teveel bij nagedacht.

Hoewel Poona een moderne stad is, merk ik dat er nog stevige tradities in India leven. Zo zijn de huwelijken in veel gevallen nog gearrangeerd en wordt er van de kinderen verwacht dat ze hun ouders verzorgen wanneer die met pensioen gaan. Sommige technici hebben een boerderij of helpen buiten kantooruren hun familie. Het is een bijzondere groep mensen merk ik, zeer gastvrij. Er worden verschillende talen gesproken in het kantoor, maar gelukkig spreekt ook iedereen goed Engels.

Office life

Gedurende de week werk ik samen met de teams en woon alle meetings bij. Tijdens de reguliere demo, retrospective, planning en refinement meetings zit ik erbij aan de ‘andere kant’. Waardoor ik weet hoe ze hier worden beleefd.

In de middag heb ik lunches gepland om de teamleden afzonderlijk beter te leren kennen. Tijdens die lunches leer ik over hun afkomst, cultuur, wensen en dromen. En niet te vergeten krijg ik verschillende Indiase gerechten voorgeschoteld.

Het kan in deze periode erg heet zijn in India, het kwik loopt regelmatig op tot ruim boven de 30 graden. De eerste regen van de moesson, die de temperatuur flink laat dalen, wordt door iedereen dan ook met veel gejuich begroet. Vrijdagavond worden er spelletjes gedaan op kantoor en gaan we met zijn allen uit eten.

Bezienswaardigheden in Poona

In het weekend hoef ik me niet te vervelen, want er is door Cyphertree, het bedrijf waarmee we in India samenwerken, een ambitieus programma voor me samengesteld. Op zaterdag doe ik met een groep collega’s een ‘trek’ naar Lohagard, een indrukwekkend kasteel in de bergen. We trekken een paar uur door de bergen, de ziedende hitte trotserend. Maar de beloning is ernaar. Het door apen bevolkte fort lijkt wel uit Game of Thrones te komen. Bij het nabijgelegen Pawna meer gebruiken we de lunch.

Op zondag bezoek ik de beroemde sites Shaniwar Wada en Aga Khan Palace, waar Mahadma Ghandi gevangen heeft gezeten. Ook bezoek ik de Phoenix Mall, een gigantisch winkelcentrum. Poona is een enorme stad met ruim 20 miljoen inwoners. Het wekt dan ook geen verbazing dat elke centimeter van de stad volgebouwd is.

De thee-man

Als het weekend erop zit, moet er gewoon weer gewerkt worden. De werkdag begint later dan wij gewend zijn. De meesten komen tussen 10:00 en 11:00 binnen. Er zit een uur pauze in de werkdag, wat inhoudt dat het licht pas uitgaat rond 20:00 uur ‘s avonds. Hoewel de ruimte vrij klein is en de bureaus smal, heeft het kantoor de beschikking over een ‘thee-man’ die koffie, thee en water schenkt en je voorziet van papier als je de WC bezoekt.

De airco werkt goed en dat is pure noodzaak, want buiten is het overdag veel te heet. Na het kwartiertje lopen ‘s ochtends loopt het zweet al van mijn voorhoofd, en dan is het nog relatief koel in de ochtend. De stroom valt regelmatig uit, minimaal één keer per week. Meestal is dat binnen een paar minuten weer opgelost, maar soms kan het uren duren.

Het leven in India

Wanneer ik rondloop op straat valt me op dat iedereen een smartphone heeft. Apps zijn in India dan ook razend populair. Er kan via apps betaald worden, goederen worden op verzoek bezorgd en je kan echt alles hier online kopen. In sommige opzichten loopt het land voor op Nederland. Zo is het vrij normaal om 200GB in je mobiele internetbundel te hebben waar je in Nederland blij mag zijn met één-honderdste daarvan.

Cricket is de nationale sport en de wereldbeker is bezig. Dit wordt met veel interesse gevolgd. Overal op schermen zijn de wedstrijden te zien. Tegen Australië wordt er gewonnen. De kranten staan er vol van. Ik zie kinderen op straat cricket spelen. Aandoenlijk, maar eigenlijk levensgevaarlijk in het drukke verkeer.

De tijd die ik in India heb vliegt om, maar is denk ik heel nuttig geweest. Niet alleen heb ik de strategie van RB Group kunnen overbrengen, ook heb ik de mensen en hun cultuur beter leren kennen. Zij hebben hun verhalen verteld en we hebben direct contact gehad. Ik ben bij ze op werk en soms thuis geweest, we hebben samen dingen beleefd. Dat zal zijn waarde zeker hebben naar de toekomst toe. En niet te vergeten ben ik een heleboel bijzondere ervaringen rijker.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.