Ajax bereikte afgelopen woensdag de Champions League door in de voorronde af te rekenen met de Oekraïense grootmacht Dinamo Kiev. Ik had kaarten voor deze wedstrijd weten te bemachtigen en in de Amsterdam ArenA genoot ik van de euforie en een onvervalste Europa Cup sfeer.

Ruim voor de wedstrijd waren de pleinen rondom de Amsterdam ArenA al volgestroomd. Bij het betreden van het veld door de spelers werd door het volledige stadion zilverpapier boven het hoofd gehouden, wat een indrukwekkend effect gaf. De wedstrijd in Kiev was in 1-1 geëindigd, dus de voortekenen op een mooie voetbalavond waren goed.

Ik was samen met een Oekraïner naar Amsterdam gekomen, en die hoopte natuurlijk heimelijk dat de club uit zijn thuisland zou winnen. In de eerste helft leek het daar ook op, omdat de bezoekers veel beter waren. Maar nadat ze drie kansen voor open doel wisten te missen, maakte Ajax 1-0 via Suarez en toen waren de kansen gekeerd.

In de tweede helft liep Ajax uit naar 2-0 via El Hamdaoui. Andrei Sjevchenko, de absolute vedette van Kiev, liep op dat moment constant zijn medespelers uit te kafferen. Uiteindelijk mocht de oude meester nog aanleggen voor een onterechte penalty waarmee de stand op 2-1 kwam.

Het voetbal van Ajax was bar slecht geweest, maar daar ging het natuurlijk niet om. De sfeer was fantastisch en de Champions League was bereikt. Hierin mag Ajax het gaan opnemen tegen AC Milan, Real Madrid en AJ Auxerre. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken.

Overigens kreeg de voetbalweek een mooi vervolg omdat mijn club PSV 5-0 wist af te rekenen met Sibir Novosibirsk uit Rusland en FC Utrecht met 4-0 een historische zege op Celtic boekte.