Site pictogram Jeroen Derwort

Nieuwe cryptocurrency hocus pocus: van ICO’s tot airdrops.

De prijs van Bitcoin is aan een bizarre opmars bezig. Dat zal niemand ontgaan zijn. Opmerkelijk, maar het kan nog veel gekker, want er zijn meer dan 1000 munten en er komen constant nieuwe tokens bij. Hoe gaat dat in zijn werk? Daar zijn meerdere manieren voor. Je kunt bijvoorbeeld geld uit een virtueel vliegtuig gooien. Idioot? Het kan en het gebeurt. Er is zelfs een naam voor: de ‘airdrop’.

De wereld van cryptocurrency is een onvervalst wild westen. Hoewel ik geloof dat blockchain een belangrijke rol in het economisch verkeer gaat vervullen, sta ik af en toe versteld van de dingen die er gebeuren op de weg daar naartoe. Zo is de drempel om een nieuw token te introduceren heel laag, waardoor het aan de lopende band gebeurt. Feitelijk het enige dat je nodig hebt is een klein team van slimme programmeurs.

Dus stel, je wilt een nieuwe munt geboren laten worden, welke opties heb je dan? ICO’s, hard forks en airdrops.

ICO’s

Omdat cryptocurrency feitelijk tokens zijn die niet fysiek bestaan, kunnen ze uit lucht worden gecreëerd. Dat gebeurt aan de lopende band: men bedenkt een nieuw token, plakt er een naam, een belofte en een prijs aan en verkopen maar. Dit proces heet een Initial Coin Offering (ICO). Wie slim is, bewaart een hoop munten voor zichzelf. Als ze een hoge waarde krijgen tik je zo miljoenen binnen. ICO’s worden uitgevoerd op de technologie van Ethereum.

Het lijkt een beetje op een beursgang, maar dan veel laagdrempeliger, zonder prospectus. Als later blijkt dat alle beloften op lucht gebaseerd waren, heb jij je winst al binnen. Voorstanders van de ICO zien het als een manier om aan crowdfunding te doen. Daar zit ook wel iets in. Maar het trekt speculanten aan die een munt alleen maar kopen omdat ze verwachten dat deze meer waard zal worden, niet omdat ze geloven in het concept erachter. Dan kan er gemakkelijk een bubbel ontstaan en wordt het een piramidespel.

Om te volgen hoe een ICO gaat heb ik de introductie van het Bloom token gevolgd. Op een ambitieus ogende website worden de verwachte voordelen van dit token uitgebreid belicht.

De claim die wordt gedaan is dat Bloom zal voorzien in het bepalen van de kredietwaardigheid van personen. In de e-mail die ik heb gekregen, lees ik dat de ICO 50 miljoen dollar moet opleveren. Hiervan gaat 10 miljoen dollar naar de negen oprichters, die allemaal dus miljonair worden.

Of het ooit wat wordt met Bloom, zullen we moeten afwachten. In de huidige markt zou het zomaar kunnen zijn dat de Bloom munten snel in waarde stijgen, waardoor er voor de eerste investeerders een mooie winst in het verschiet ligt. Het zou prima kunnen zijn dat het geld goed wordt besteed en dat alle verzekeraars wereldwijd straks het Bloom platform gebruiken om te bepalen of iemand kredietwaardig is. Maar de kans is veel malen groter dat na de eerste stijgingen, als de grote beloften niet worden ingelost, de koers in elkaar stort en Bloom als een nachtkaars uit zal gaan.

Hard Forks

Een andere manier waarop nieuwe currency ontstaan is door een splitsing als gevolg van een hard fork. Een hard fork is een update van de software die niet door alle computers in het netwerk wordt overgenomen. Als er genoeg deelnemers aan het netwerk zijn die de update niet accepteren, is er een nieuwe munt geboren. Dit is al enige malen gebeurd, bijvoorbeeld bij Ethereum (toen ontstond Ethereum Classic) en bij Bitcoin twee maal. De eerste keer ontstond Bitcoin Cash en de tweede fork creëerde Bitcoin Gold.

Een hard fork zorgt ervoor dat iedereen die de oorspronkelijke munt bezat, ineens twee soorten munten in zijn portemonnee heeft. Zie het als een schaar die je eurobiljetten doorknipt. In principe zou de waarde dus verdeeld moeten worden over de twee nieuwe tokens. Dat gebeurt ook wel, maar zeker in het geval van Bitcoin lijkt de waarde van het oorspronkelijke token nauwelijks beïnvloed te worden.

Na de hard fork van Bitcoin Cash bleef de koers van Bitcoin gewoon stijgen. Er was geen correctie op de koers waar te nemen, terwijl Bitcoin Cash ook een aanzienlijke waarde van enkele honderden euro’s kreeg.

Er zitten nog meer hard forks aan te nomen. Half november wordt de Segwit2x verwacht, een omstreden update die waarschijnlijk niet door alle deelnemers aan het Bitcoin protocol geaccepteerd gaat worden. Maar of deze hard fork een negatieve invloed gaat hebben op de waarde van Bitcoin is gezien de recente ontwikkelingen niet te voorspellen.

Ik denk wel dat splitsingen als gevolg van hard forks op lange termijn schadelijk zijn. Voor de reputatie van een munt en van cryptocurrency in het algemeen. Een groot probleem is dat niet alle wallets de nieuwe munt ondersteunen. Ik heb bijvoorbeeld heel lang moeten wachten tot ik mijn Bitcoin Cash kon laten uitbetalen. Al die tijd was het onzeker of het überhaupt zou gebeuren, want daarvoor bestaan geen garanties. Er gaat ook veel mis rondom het proces van een hard fork. Omdat de munt in tweeën wordt gesplitst kunnen mensen eenvoudig de fout maken om geld te verzenden naar de verkeerde blockchain. Hun geld verdwijnt dan in het niets en is voor eeuwig verloren.

Airdrops

Er is nog een derde manier waarop cryptomunten hun entree kunnen maken, en wel via een zogenoemde airdrop. Dit is voor mij de meest bizarre manier die het best de gekte rondom cryptocurrency illustreert. Je kunt je een airdrop het beste voorstellen als een vliegtuig dat overvliegt en bankbiljetten naar beneden gooit alsof het voedselpakketten zijn.

Mijn eerste ervaring met een airdrop kreeg ik toen ik op een goede dag besloot ik mijn Ethereum balans te checken via Etherscan. Via deze website kun je van elk Ethereum account eenvoudig de waarde zien. Mijn oog viel op een bolletje rechts in het beeld. Ik had 900 nieuwe tokens gekregen, Xenons om precies te zijn.

Ik had geen idee wat Xenons zijn dus ik ging op onderzoek uit. Het blijkt een nieuwe cryptocurrency te zijn die claimt de beste verspreiding te hebben van alle blockchain currencies. Ze hebben dat bereikt door iedereen die Bitcoins en Ethers bezit gratis tokens uit te delen. Een slimme manier van marketing, want iedereen zal benieuwd zijn wat het nieuwe token precies behelst. Maar het wordt natuurlijk bizar als de tokens een echte waarde gaan vertegenwoordigen. Want dan is het letterlijk geld geworden, dat zomaar uit de lucht is gevallen.

Xenon blijkt niet de eerste en enige munt te zijn die het airdrop mechanisme toepast. Op andere Ethereum accounts zie ik cryptische namen als DATAcoin, DomRaiderToken, FinallyUnusableCryptoKarma, Jury.OnlineToken, en RouletteToken voorbij komen. Er is zelfs een website genaamd AirDropAlert, die je op de hoogte houdt van komende airdrops. Zodat je alvast virtueel op de goede plek kunt gaan staan om het gratis geld op te vangen.

Conclusie

Het introduceren van nieuwe munten op de genoemde drie manieren zal nog wel een tijdje doorgaan. Mijn advies: blijf weg bij de ICO’s, die veel korte termijn winst beloven maar hoogst speculatief zijn.

Hard forks leiden niet altijd tot splitsingen gelukkig, en als dat wel zo is, is dat van tevoren bekend en kun je je voorbereiden. Als bezitter van een munt die een splitsing via een hard fork gaat krijgen, zou je je tokens op een wallet kunnen zetten die aangeeft de nieuwe munt te gaan ondersteunen. Als je een goede afloop niet verwacht, kun je je munten natuurlijk ook voor de hard fork verkopen. Maar tot nu toe hebben dit soort splitsingen niet tot grote koersdalingen geleid.

Wat airdrops precies voor impact gaan hebben, vind ik nog moeilijk te zeggen. Maar als investeerder in een nieuw token zou ik de claim ‘de beste verspreiding van alle cryptocurrency’ in elk geval met een korreltje virtueel zout nemen.

Mobiele versie afsluiten