Site pictogram Jeroen Derwort

Gezond ondernemen

Ondernemen kan spannend, druk en stressvol zijn. Lange uren. Een ongezonde toewijding. Nadenken over zware beslissingen. Dat vergt wat van een mens. Het is verstandig aan jezelf te denken. Te zorgen dat je lichaam en geest deze taak aankunnen. Iets wat ik pas laat heb geleerd. Maar gelukkig wel op tijd.

Wanneer je in de waan van de dag aan het ondernemen bent, heb je weinig oog voor aspecten als voldoende nachtrust, gezonde voeding en beweging. Dat kan lang goed gaan. Als je jong bent, gezegend met een goede weerstand en weinig kwalen, dan let je er niet op.

Ik ben er jarenlang mee weggekomen. Er nauwelijks aandacht besteed. Maar het houdt een keer op, heb ik gemerkt.

Wanneer de druk op je onderneming toeneemt en er stressvolle privé omstandigheden bijkomen, kan de emmer zomaar overlopen. Tot zelfs op het punt dat veel mensen een burn-out krijgen.

Ondernemer in burn-out

Verschrikkelijk voor iedereen die het overkomt. Iemand in loondienst kan dan de ziektewet in. Maar een ondernemer is op zichzelf aangewezen. Ook dan. En dat is vaak fataal voor je onderneming en erger nog: voor jezelf als mens. Het is dan feitelijk te laat.

Maar wat kun je doen? Je kunt risico, stress, moeilijke keuzes en lange dagen niet volledig uitbannen als ondernemer. Die zijn er nu eenmaal.

Wat je wel kunt doen, is goed voor jezelf te zorgen. Je lichaam en geest hebben aandacht nodig om fit te zijn en moeilijke momenten makkelijker aan te kunnen.

Een paar jaar geleden zat ik door een combinatie van factoren er volledig doorheen. Tot op het punt dat ik geen boek meer kon lezen. Me niet meer kon concentreren en in een paar maanden tijd 15 kilo ben afgevallen. Ik was heel snel moe. Ik was veranderd in een soort zombie, die niets meer leek te kunnen.

Toen ben ik gaan nadenken over manieren om daar uit te komen. En dat is gelukt. De volgende stappen heb ik gezet om dat te bereiken.

Voeding

Om erachter te komen wat ik kon doen om meer energie te krijgen, heb ik een EMB test gedaan bij Orthophysics.

Deze test levert een schat aan informatie op uit een druppeltje bloed dat in een laboratorium wordt geanalyseerd.

In mijn geval bleek dat ik een tekort had opgelopen aan verschillende vitaminen en mineralen, zoals magnesium en Omega 3. Dit was goed op te lossen met voedingssupplementen.

Ook heel interessant zijn de energetische intoleranties. Voedingsstoffen waar je geen energie van krijgt, maar die juist energie kosten. In mijn geval onder meer tarwe, gluten, melkproducten en soja.

Door mijn eetpatroon een klein beetje aan te passen, heb ik al merkbaar resultaat behaald. Zo drink ik tegenwoordig meer thee, doe ik cocosmelk in mijn cappuccino en eet ik geen boterhammen meer tussen de middag. Cocosyoghurt, fruit en groenten heb ik veel vaker in huis dan voorheen en ik eet minder vlees.

Ik kan hier zeker nog meer winst behalen, maar teveel verandering ineens werkt niet voor mij, ik doe het stap voor stap.

Bewegen

Om mijn lichaam aan te sterken ben ik gaan sporten bij een sportschool.

Dat was best een drempel voor me. Ik was weleens bij een sportschool geweest, maar meer dan een beetje cardio had ik nooit gedaan.

Eerlijk gezegd was mijn beeld van een sportschool een soort optocht van fitgirls en bodybuilders. Daar zou ik me niet thuis voelen. Fitness leek me bovendien saai en zwaar.

Omdat ik geen flauw idee had waar te beginnen, koos ik voor personal training. Dat pakte goed uit. Niet alleen zorgt de trainer voor een gebalanceerd schema zodat ik effectief progressie kan maken, ook is er de extra motivatie die nodig is, om de afspraken na te komen.

De krachttraining viel me in het begin zwaar en er zijn zeker momenten geweest dat ik me afvroeg: waar ben ik aan begonnen. Maar na een tijdje ging het al een stuk beter. En altijd als ik geweest ben, voel ik me daar erg goed bij.

Het beeld van een sportschool vol bodybuilders bleek niet te kloppen bovendien. Ik heb gekozen voor SPARK in Zoetermeer. Dit is een kleinschalige sportschool, waar persoonlijke trainingen (PT) voorop staan. Daardoor is er persoonlijke aandacht voor iedereen en heerst er een ontspannen sfeer.

Ik streef ernaar drie keer per week te sporten. Dat is met mijn drukke agenda soms lastig vol te houden. Ik doe mijn best, maar juist die regelmaat zorgt ervoor dat ook als het een keertje niet lukt, dat geen ramp is.

De geest

Het lichaam gezonder maken is één ding, maar ook je geest heeft aandacht nodig. Zodat je beter zware druk en stress aankan, of beter nog: het kan vermijden. Daarom ben ik me gaan verdiepen in spiritualiteit.

Spiritualiteit is een heel breed begrip. Ik heb me niet op de hogere machten en religieuze kanten ervan gericht, maar op zelfontwikkeling.

Er is heel veel mogelijk om meer in balans te komen. Niet voor iedereen zal dezelfde aanpak werken, maar ik denk dat het belangrijkste is om ermee bezig te zijn. Je bewust zijn van de toegevoegde waarde van spiritualiteit. Wat je zelf kunt doen om een beter mens te worden.

De realisatie dat als je jezelf beter voelt, je ook leuker bent voor je omgeving.

Ik ben begonnen met het lezen van boeken en het consumeren van interactieve bronnen. “De kracht van het NU” van Eckart Tolle bijvoorbeeld. De “Vier Inzichten“, vind ik een andere hele waardevolle. Ik heb me verdiept in bijdragen van Tony Robbins, Joe Dispenza, Abraham Hicks en Jan Geurtz.

Ik ben gaan mediteren. Insight Timer is een handige app daarvoor.

Met technieken als Human Design en het Enneagram leer je jezelf als mens, en je interacties met anderen, beter kennen. Mijn reis door de spirituele mogelijkheden is nog lang niet voltooid. Ik merk dat hoewel de basisprincipes meestal hetzelfde zijn, voortdurende herhaling en verdieping hun effect blijven houden. Mogelijk dat ik daar nog in de toekomst een aparte blog aan wijd.

Mobiele versie afsluiten