‘Ik was een van hen’, van Maarten Zeegers, is een boek over moslims in een achterstandswijk in Nederland. De auteur ging drie jaar lang undercover om het boek te maken. Het resultaat is een inkijkje in het alledaagse leven van de Islamitische bewoners van de Transvaalbuurt.

Omdat ik zelf 10 jaar in Den Haag heb gewoond, komen de locaties in het boek me bekend voor. Wat zich echter afspeelt bij Marokkaanse hangjongeren en in de Turkse koffiehuizen, heb ik als passant in die wijk niet meegekregen. Juist dat maakt dit boek zo boeiend om te lezen. Door er helemaal in op te gaan, is het Zeegers gelukt om veel meer te weten te komen over de mensen die er wonen.

Verschil in normen en waarden

De schrijver stelt zich niet veroordelend of moralistisch op. Maar dat er een groot verschil in normen en waarden tussen de bewoners en de rest van de samenleving bestaat, blijkt onmiskenbaar. Het zorgt voor vreemde toestanden.

Zo lezen we over jongens die plotseling naar SyriĆ« vertrekken. Over imams die proberen de rust in de wijk te bewaren, maar tegelijkertijd prediken dat ongelovigen in de hel zullen branden. Zeegers’ buurman zit zo diep in de schulden, dat hij keer op keer wordt opgepakt door de politie. Een zinloze spiraal omdat van deze kale kip niets te plukken valt. De man kan de dwangbevelen en aanmaningen niet eens lezen, omdat hij onvoldoende Nederlands spreekt.

maarten_zeegers

Islam

Tussen de verhalen door leren we meer over de Islam. Welke rol de Koran en de moskee spelen in het leven van moslims. Hoe ze aankijken tegen de overheid en andersdenkenden. Welke invloed de dagelijkse gebeden, het vasten en de beperkingen van het halal eten hebben. De onderlinge controle is soms beklemmend. Overdag een glas water drinken tijdens de Ramadan is verdacht, zelfs gevaarlijk.

Het grote aantal stromingen in de Islam wordt nader verklaard. Wat salafisten, soefi’s, alevieten, soennieten en sjiieten gemeenschappelijk hebben en wat hen toch totaal verschillend maakt. Al deze stromingen zijn aanwezig in de wijk en kunnen elkaars bloed wel drinken.

Undercover

Op de undercover methode die Maarten Zeegers heeft toegepast, is veel kritiek geweest. De gesloten gemeenschap liet hem geen keus. Hij loopt het gevaar iemand boos te hebben gemaakt die geweld niet schuwt, maar vond het toch de moeite waard om het te doen. Een moedig besluit met als resultaat een uniek, genuanceerd en beschouwend boek, met veel aandacht voor het perspectief van de wijkbewoners.

Voor een omstreden boek is ‘Ik was een van hen’ opmerkelijk goed leesbaar. De anekdotische vertelstijl die de schrijver gebruikt, kenmerkt ook zijn boek ‘Wij zijn Arabieren, portret van ondoordringbaar SyriĆ«’.

Een aanrader voor iedereen die op een laagdrempelige manier meer wil weten over de Islam in Nederland en wat zich afspeelt in het Haagse Transvaalkwartier en Schilderswijk.

Ik was een van hen op bol.com.

2 REACTIES

  1. Ik kom zelf uit de Transvaalwijk, heb er gewoond en meer dan 15 jaar een bedrijf gehad. Dit is zo een kortzichtige visie over een wijk die ook absoluut veel moois te bieden heeft. Als je op zoek bent naar ellende, dan vindt je ook ellende, dat is toch overal zo. Ik zal je zeggen dat het daar een stuk vriendelijker is dan in Duindorp. Hij is expliciet op zoek naar mensen die buiten de boot vallen en reageert op alles wat raar is. In een wijk waar er zo ongelooflijk veel nationaliteiten wonen kun je niet anders verwachten dan bijzondere gewoontes die voor een doorsnee autochtone Nederlander vreemd is. Ik ken alle bijna alle locaties en personen in het boek. Deze mensen hebben hem wel open ontvangen en waren absoluut gastvriendelijk naar hem. Het is een speurtocht van 3 jaar naar ellende. Dan kan ik ook een hoop vinden als ik dat doe in Het Gooi. Ja, de Transvaal is een achterstandswijk. Ja, er gebeuren rare activiteiten. Maar dit is zo eenzijdig dat het bijna lachwekkend is dat mensen dit boek een goede recensie geven.
    Owja en als laatst: Als je er niet geboren bent, het grootste gedeelte van je leven hebt gewoond, culturen niet op een dieper niveau begrijpt, geen connectie hebt met god maar doet alsof je erin gelooft, dan ben je NIET een van hen. Tip voor volgende druk, geef het de titel: ‘Ik deed alsof ik een van hen was’ Ondertitel: ‘hou er rekening mee dat ik zelf wereldvreemd ben’

En wat vind jij hiervan? Laat hier je reactie achter.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.